Dlouhá léta je běžnou praxí instalovat VLD-F kdekoliv na DC i AC tratích. Tato instalace často nebývala spojována s problémy koroze infrastruktury. Se zvyšujícím se provozem na tratích a měnící se napájecí infrastruktuře i pohonu vlaků se však stále častěji objevují poruchy i poškození (koroze) infrastruktury, které lze jednoznačně přičíst na vrub nevhodně instalovaným nebo i nesprávně kontrolovaným VLD-F na bázi bleskojistek. Podstata problému spočívá v kombinaci chování bleskojistek při různých napěťových hladinách.

Jak fungují standardní systémy VLD-F?

Současná praxe DC i AC systémů používá VLD-F konstruované na bázi plynové bleskojistky spojené s automatickým zkratovacím zařízením, které v případě fatální poruchy trakce v podstatě vždy funguje v neopakovatelném režimu, tj. přechází do trvale vodivého stavu. To je v souladu s požadavky norem EN 50526-2 a dalších. Pokud se tak stane, otevírá se však permanentní zkrat mezi izolovanou kolejí a zemí, kterým trvale unikají bludné proudy.

Tento trvalý únik má velmi nepříznivý vliv na životnost kovové infrastruktury (sloupy, mosty, čekárny, kabely, železobetonové konstrukce a další) v okolí trati vlivem elektrochemické koroze, kterou průtok proudu způsobuje. Současná řešení umožňují jediný způsob, jak toto poškození minimalizovat. Tím je častá fyzická kontrola instalovaných VLD-F, která je poměrně náročná, protože pro spolehlivé ověření funkce je třeba odpojit VLD od koleje, provést měření impedance zdrojem dostatečně velkého proudu a opět VLD-F ke koleji připojit. To zabere poměrně dost času (někdy i kolem 10 minut) a stojí nemalé provozní peníze, takže se často intervaly mezi kontrolami prodlužují a riziko poškození infrastruktury se tak neúměrně zvyšuje.

Jak fungují inovativní VLD-F firmy SALTEK?

Nové, patentované řešení VLD-F SALTEK znamená revoluční změny v používání VLD-F a minimalizaci komplikací s tím spojených. Zkratovací zařízení uvnitř nového SCG má speciální konstrukci, která reaguje velmi rychle na proud bleskojistkou a v okamžiku, kdy hrozí její přetížení popř. destrukce, přemostí ji a zajistí trvalý zkrat s minimálním energetickým úbytkem tak, aby nedošlo k fyzickému poškození pouzdra výrobku, které by mohlo být nebezpečné pro okolí.

Toto zkratovací zařízení je navíc bezdrátově spojeno s elektronikou, která zaznamená reakci zkratovače a je schopna ji trvale indikovat. Elektronika je v provedení speciálního RFID tagu, který lze číst na dálku běžně dostupnou RFID čtečkou během zlomku sekundy a to bez jakékoliv manipulace (přemosťování, odpojování, měření) s VLD. Čtení je možné i za pohybu, takže kontrola instalovaných VLD-F se stává jednoduchou a provozně levnou. To umožňuje častější kontroly VLD a minimalizaci doby, kdy přes aktivované VLD uniká nebezpečný korozní proud.

Další významnou výhodou tohoto řešení je podstatně jednodušší a přehledná logistika, protože kromě okamžité indikace potřeby výměny VLD-F se do paměti ovladače ukládají další identifikační parametry kontrolovaného VLD (např. výrobní číslo, souřadnice instalace atp.), z čehož lze následně vycházet v provozních statistikách, analýzách atp.

Výsledkem použití tohoto moderního VLD-F je tedy výrazné snížení provozních nákladů na správu systému ukolejnění, minimalizace bludných proudů a tím zvýšení životnosti infrastruktury železnice a v neposlední řadě možnost pokročilých analýz vstupujících do systémů prediktivní údržby za účelem optimalizace kontrol a dalšího snížení provozních nákladů.

Integrovaná ochrana proti bleskovým i průmyslovým krátkodobým pulzům je samozřejmě integrována ve výrobku a funguje v opakovatelném režimu (tj. po úderu blesku vnitřní zkratovač nereaguje).